blog

Gratis Hollandse Nieuwe

Horeca 278

Voor ons tuinfeest moesten we groot inslaan, dus gingen we maar weer eens naar de horecagroothandel. Op zaterdag is zo’n bezoek altijd extra feestelijk. Dan zijn er natuurlijk allerlei proeverijen, natuurlijk met de bedoeling om de laatste trends en producten aan de man te brengen.

Gratis Hollandse Nieuwe

In het gangpad van de vleesafdeling was een medewerker op een enorme Big Green Egg in de weer met rib fingers van een Iberico-varken. Indoor-barbecueën was zo te zien een trendje. Uit voorzorg had de medewerker wel de rookmelder boven het gloeiendhete ei uitgezet. Wat slims was.

Op de visafdeling stond een kraam met Hollandse Nieuwe. ‘Proef hier’, stond er geschreven op een bordje naast een overvolle schaal met stukjes haringfilet. De Hollandse Nieuwe kampt met teruglopende verkoop, dus het was goed dat de groothandel daar wat aan probeerde te doen. Naast de kraam stond een koelvitrine met voorverpakte haring voor de verkoop.

Een forse kerel in een zwart Adidas-trainingspak ontdekte de kraam. Hij nam een stukje vis. En daarna nog een. En nog een. Blijkbaar mankeerde er iets aan zijn smaakpapillen, want hij moest heel veel proeven voor hij zeker wist of het lekker was. Hij bleef maar prikken, terwijl zijn andere hand achter de bies van zijn trainingsbroek rustte. In een mum van tijd had hij zeker tien stukjes filet in zijn mond gestopt. Toen vertrok hij in het gandpad

Een tweede dikzak dook op. Zijn buik hing half in de winkelwagen, maar dat deerde hem zo te zien niet. Hij reeg meteen drie stukjes filet aan de cocktailprikker. Dat herhaalde hij een paar keer en toen vertrok ook hij.

Maar niet voor lang. Beide kerels bleven rond de haringkar zwermen, als meeuwen achter een vissersboot. In de minuten die volgden vraten ze de schaal met vis bijna leeg, een paar zielige stukjes achterlatend voor de rest.

Nederland is op zijn goedkoopst als ergens ‘gratis’ op staat. Er was één troostrijke gedachte: deze twee waren geen horeca-ondernemers. In hun grootformaat winkelswagens lagen een paar verdwaalde flessen wijn en wat kaas. Maar geen haring.

Reageer op dit artikel