nieuws

Voorzitter restaurants: ‘geen BSE-paniek

Horeca

Restaurants in Nederland nemen vooralsnog bij hun gasten geen groeiende onrust over BSE waar.

‘De situatie in Nederland is ook niet ernstig. Er zijn hier geen gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden door het eten van besmet rundvlees. Er is dus ook geen aanleiding voor een dergelijke onrust’, zegt Jan Janvier, voorzitter van de sector restaurants van Koninklijk Horeca Nederland.
Janvier volgt de BSE-problematiek op de voet. Paniek over BSE kan grote consequenties hebben voor de restaurantsector. ‘Wat er momenteel in Frankrijk gebeurt, is verschrikkelijk. Dat is hysterie. We zijn heel alert op de ontwikkelingen. Maar tot nu toe hebben we van onze leden geen verontrustende signalen ontvangen.’
Dit weekeinde werd bekend dat er opnieuw een koe met BSE is ontdekt. In totaal zijn in Nederland zeven besmette koeien geïdentificeerd. Het eten van besmet vlees kan bij mensen leiden tot de dodelijke hersenziekte Creutzfeld-Jakob.
Sinds kort wordt er in Nederland actiever gecontroleerd op BSE. In 2001 zullen in totaal 12.000 koeien onderzocht worden. De Algemene Rekenkamer constateerde afgelopen weekeinde dat de Nederlandse overheid zwaar tekortschiet in het voorkomen dat er onveilig vlees in de voedselketen terechtkomt. Volgens de Rekenkamer bestaat er een ‘groot risico’ op de invoer van besmet vlees uit andere EU-landen.

Reageer op dit artikel