nieuws

KHN: extra eurocompensatie

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland wil van minister Zalm van Financiën extra compensatie voor de kosten die ondernemers maken in de overgang naar de euro. Een afvaardiging van KHN, werknemersorganisatie VNO en MKB Nederland praat hierover op 19 februari met de bewindsman.

Volgens KHN-baas Jeu Claes verkeren heel veel horecaondernemers in grote onzekerheid over de omwisseling van gulden naar euro, zo zei hij dinsdag op de horecavakbeurs BBB. KHN presenteerde daar de Eurohandreiking voor het horecabedrijf; een boekje met tips die ondernemers moeten helpen bij de omschakeling naar de nieuwe munt.
Claes benadrukt dat het volstrekt onduidelijk is hoe hoog de kosten voor de ondernemer zullen zijn. Hij doelt met name op de kleinschalige bedrijven. ‘De grote ketens hebben de zaakjes doorgaans prima voorbereid, maar de kleine bedrijven staan er in de meeste gevallen alleen voor. Daar komt bij dat niemand kan hen de garantie geven dat ze straks op tijd klaar zijn voor de euro.’
De KHN-baas vindt verder dat de banken ‘klantvriendelijker’ moeten zijn richting horecaondernemer toe. Zeker in de eerste fase van de omwisseling zouden de banken ‘s avonds wat langer open moeten zijn. Veel ondernemers zullen met het oog op het omwisselen vaker dan gebruikelijk extra geld in huis moeten halen, of juist geld naar de bank willen brengen.

Reageer op dit artikel