nieuws

Straf op negeren brandveiligheid

Horeca

Het negeren van brandveiligheidsvoorschriften door de horeca wordt strafbaar. Het kabinet wil overtredingen voortaan al vooraf als economisch delict strafbaar stellen.

Overtreding moet zo in de toekomst door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Minister Korthals van Justitie stuurde dit voorstel van het kabinet afgelopen woensdag naar de Tweede Kamer.
Nu kan een overtreding pas strafrechtelijk worden aangepakt als er slachtoffers vallen of schade ontstaat. Alleen de gemeente kan vooraf handhavend optreden door een waarschuwing te geven, een dwangssom op te leggen, een vergunning in te trekken of de zaak te sluiten.
Het kabinet wil ook onderzoeken of het mogelijk is te komen tot één integraal toezichthouder voor alle bijzondere wetgeving. Daarmee wordt een scherpere handhaving mogelijk van het woud aan eisen waaraan de horeca moet voldoen. Bovendien ondervindt de ondernemer zo geen last van gebrekkig gecoördineerde controles door allerlei handhavende instanties. Verder wordt gewerkt aan één bedrijvenloket waar een ondernemer terechtkan voor één overkoepelende vergunning voor de exploitatie van zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel