nieuws

Amsterdamse hotels best geboekt

Horeca

Het gaat goed met het toerisme in de hoofdstad. Amsterdamse hotels hadden in 2000 met 82,6 procent de hoogste bezettingsgraad van alle hoofdsteden in Europa. Dit kwam vooral door de vele bedrijfsbezoeken, blijkt uit onderzoek van vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle.

Terwijl de vraag naar logement vorig jaar steeg, bleef het aanbod steken. Daarvan heeft de branche geprofiteerd. De hoge bezettingsgraad in Amsterdam is vooral te danken aan de sterke economische groei in de lokale bedrijvenmarkt, blijkt uit het onderzoek. Daarbij steeg door het toenemend aantal beurzen en conferenties het bezoekersaanbod.
Maar ook de stijgende vraag naar kamers in het weekend en in de zomer voor toeristen hebben bijgedragen aan de hoge bezettingsgraad. De hotelmarkt profiteerde in 2000 ook van een sterke stijging van de gemiddelde kamerprijzen. Bij de tophotels in Amsterdam is de gemiddelde prijs met 20,7 procent gestegen tot ƒ385. Alleen Praagse hotels hadden een nog sterkere groei van kamerprijzen. Daar klom de gemiddelde prijs met 26,4 procent tot ƒ317,54.

Reageer op dit artikel