nieuws

Goed haring- seizoen verwacht

Horeca

De eerste nieuwe haring die onlangs aan wal is gebracht blijkt aan de magere kant, maar de kwaliteit is goed.

Het Nederlands Visbureau verwacht dat het een goed maatjesseizoen wordt omdat de reeds gevangen vissen volop plankton bevatten. De nieuwste lichting komt uit 1998 en behoort tot één van de sterkste jaarklassen haring van de afgelopen 50 jaar.
‘Kenners verwachten voor het komende haringseizoen mooie, romige haring met een optimaal vetpercentage’, vertelt Pieter Bos van Bos Seafood. ‘De zachte winter zorgde voor niet te koud zeewater. Hierdoor heeft plankton en ander voedsel van de haring volop de kans gekregen om te groeien’, aldus de zegsman van de visgroothandel. Bos signaleert dat de prijs van de maatjes 20 procent hoger ligt dan andere jaren. Hij wijt dit aan een kleiner aanbod. Ook Smit in Veghel en Schmidt Zeevis bevestigen dat de Hollandse Nieuwe dit jaar iets duurder is.

Bederfelijke organen
Medio juni is de haring op zijn best’, vertelt Robert Carp van het Visbureau. Dan bevat de vis 25 procent vet. De haring mag als Hollandse Nieuwe de markt op zodra hij 16 procent vet bevat. Andere voorwaarden zijn dat de vis op traditioneel Hollandse wijze is gekaakt, gerijpt, gezouten en gefileerd. Bij het kaken worden de bederfelijke organen als maag, darmkanaal en kieuwen verwijderd. Hierdoor kan het vlees ontbloeden en wordt het mooi licht. Belangrijk is dat de alvleesklier blijft zitten. Dit orgaan produceert enzymen die het vlees verder laten rijpen.
Behalve voor een gezouten bereiding, leent de haring zich prima om hem op een andere manier te presenteren. Rauw, gerookt (bokking), gebakken (braadharing) en in het zuur. Daarnaast zijn vele toepassingen mogelijk in marinades, salades en sauzen.
De maatjes staan in Nederland boven aan de lijst met meest gegeten verse vis. Dit jaar is het quotum gehandhaafd op 265.000 ton. Minder dan 15 procent hiervan gaat als Hollandse Nieuwe over de toonbank. De overige haring wordt later in het jaar gevangen en verwerkt tot onder meer zure haring, rolmops en conserven.

Reageer op dit artikel