nieuws

Kamer eist importstop op Argentijns vlees

Horeca

De meerderheid van de Tweede Kamer wil een Europees importverbod op vlees dat is gevaccineerd tegen mond- en klauwzeer. Dat zou betekenen dat voorlopig geen steaks uit Argentinië en Uruguay mogen komen. In die landen zijn veel runderen ingeënt wegens respectievelijk 800 en 1200 gevallen van mond- en klauwzeer.

VVD-Kamerlid Oplaat diende donderdag een motie in die Brinkhorst opriep om bij de Europese Commissie te pleiten voor een importstop. De motie is eveneens ondertekend door CDA, D66 en ChristenUnie. De fracties vinden het onrechtvaardig dat Nederlands MKZ-vlees vernietigd moest worden en Zuid-Amerikaans vlees wel gewoon verkocht zou mogen worden.
De PvdA en GroenLinks zijn echter tegen de voorgestelde importstop, omdat deze fracties MKZ-vaccinaties steunen. VVD’er Oplaat ziet dat anders: ‘Een importstop op MKZ-gevaccineerd vlees is juist een sterk onderhandelingsmiddel om ook in Europa over te gaan tot vaccinaties tegen mond- en klauwzeer.’

Brinkhorst zei de motie te zullen uitvoeren, indien de Tweede Kamer die volgende week aanneemt. Om veterinaire redenen vindt hij een importstop eigenlijk niet nodig. Als drukmiddel in onderhandelingen zag hij het wel zitten. Maar aan het slot van een debat zei de bewindsman dat ‘aanvaarden of het niet aanvaarden van de motie geen groot effect zal hebben op het Europese vaccinatiebeleid.’
Brinkhorst meldde vorige week al tegen Argentijns vlees te zijn, maar wel voor Uruguaans vlees. Dit omdat Uruguay beter zou voldoen aan de voorwaarden van de Europese Commissie. De Europese Commissie is voornemens de grens voor Uruguaans vlees over circa een maand weer te openen.
Argentijns vlees wordt in Nederland onder meer verkocht in supermarkten en gespecialiseerde restaurants.

Lees hier meer over voedselbedreigende ziekten
Reageer op dit artikel