nieuws

Smakelijk weten

Horeca

Wat is het verschil tussen de volkskeuken en de rijke burgerkeuken? Het antwoord op deze en andere aan voeding gerelateerde vragen is te vinden in het Boerhaave museum in Leiden. Hier is van 24 mei tot en met 30 september 2001 de tentoonstelling Smakelijk Weten te bezichtigen.

De tentoonstelling is met name gericht op de huiselijke bereiding van eten. Centraal staat hoe het eten op tafel komt en wat er gebeurt nadat het eten is opgediend.
Het museum laat over de periode van circa 1550 tot 1950 verschillende aspecten van het voedsel aan bod komen. Van houdbaarheid en conservering tot kwaliteitsbewaking, waarbij veel aandacht uitgaat naar de taak van de Keuringsdienst van Waren en de bereiding in de keuken. Het museum heeft allerlei voorwerpen en prenten uitgestald. Onder meer een kookboek uit 1683,
voedingsmonsters van de Keuringsdienst van Waren, oude menukaarten, een koninklijk servies uit Paleis Het Loo en wasmodellen. Opvallend is de medische inslag van de eerste kookboeken. Recepten tegen bepaalde kwaaltjes voeren de boventoon.

Reageer op dit artikel