nieuws

Voorwaardelijke celstraf hoteldirectie

Horeca

De rechtbank in Alkmaar heeft de directeur en het Hoofd Technische Dienst van Hotel Opduin in De Koog (Texel) conform de eis veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De twee werden schuldig bevonden aan de verdrinkingsdood van een 12-jarige jongen, begin maart vorig jaar.

Een oud-directeur werd vrijgesproken van dood door schuld. Het zwembad kreeg een boete van 25.000 gulden. De jongen raakte op 2 maart 2000 ernstig gewond in het zwembad van het hotel, toen hij met zijn arm vast kwam te zitten in de aanzuigbuis van een zogenoemde jetstreaminstallatie. De afdekplaat van deze installatie bleek in de vensterbank te liggen. Reanimatie en een spoedbehandeling in het AMC Amsterdam konden de jongen niet meer redden. Hij overleed twee dagen later.

De afdekplaat was al eerder losgeraakt. Het Hoofd Technische Dienst en de toenmalig adjunct-directeur (nu directeur) besloten de plaat met watervaste lijm vast te zetten. De rechtbank is van mening dat vervolgens niet goed getest is of de plaat vastzat. Volgens ooggetuigen lag de plaat al enkele dagen voor het fatale ongeval in de vensterbank van het zwembad. Het Nederlands Forensisch Instituut liet na onderzoek weten dat de gebruikte lijm ‘niet de meest geschikte soort was’.

Reageer op dit artikel