nieuws

Club Cuisine nr. 3 2001

Horeca

Over de Oosterscheldekreeft, bronwater of leidingwater, de kunst van het wijnmaken, oregano, biologisch boeren in Frankrijk en houtgebruik bij de productie en rijping van wijn. Plus: een ontmoeting tussen prof en amateur. Chef-kok Tom Boere meets Raymond Creemers.

Een diepe zilte zucht

De Oosterscheldekreeft krijgt in eigen land veel te weinig belangstelling, vinden ze op Schouwen-Duiveland, terwijl hij lekkerder is dan de geïmporteerde beestjes. Maar er zijn slechts zeven kreeftenvissers en het seizoen is kort. Gelukkig krioelt er nog veel meer moois op de bodem van de Oosterschelde: gratis.

Ruimte in de maag, vol in het hoofd

De bevlogen chef-kok Tom Boere van restaurant Sand streeft literatuur na op het bord. Achter elk gerecht zit een gedachte. Amateurkok Raymond Creemers kijkt met stijgende bewondering toe.

Bronwater aan de leiding

Bij een goede maaltijd hoort een goed glas wijn. En een goed glas water. Gratis uit de kraan of betaald uit de bron? Voor de ene restaurantgast een vraag, voor de andere een weet. Door ervaring wijs geworden, plaatst Karel de Vos bronwater aan de leiding van zijn waterklassement.

Uit de kelders van de goden

Kwaliteitswijn komt uit steeds meer uithoeken van de wereld. Er was tot voor kort één opvallende afwezige: Griekenland. Maar dit land heeft alles in zich om goede wijn te produceren en is weer helemaal terug.

Reageer op dit artikel