nieuws

Gebruik bestrijdings-middelen neemt af

Horeca

In de strijd tegen schimmels, onkruid en insecten gebruiken Nederlandse boeren steeds minder bestrijdingsmiddelen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het gebruik van deze middelen vorig jaar gemiddeld met 12 procent is afgenomen in vergelijking met 1998.

De daling is vooral te verklaren doordat bepaalde plagen minder voorkomen. Zo hadden akkerbouwers vorig jaar minder last van luizen en traden appel- en perentelers minder op tegen schimmels.

Andere oorzaken voor de afname zijn strengere regels en het gebruik van nieuwe middelen waar per hectare land minder van nodig is voor het gewenste resultaat. Aardappelen voeren, met een totaal van meer dan een miljoen kilo, de lijst aan van gewassen die de meeste chemische producten nodig hebben om beschermd te worden.

Reageer op dit artikel