nieuws

Dorpsfeest

Horeca

In onze omgeving in de Gers is er in de zomer in elk dorp wel een feest. Op het plein voor de kerk of voor de school, en bij onverhoopt slecht weer er binnen, worden voor zo’n gelegenheid lange houten tafels neergezet.

Een glas voor de wijn, een bord, een vork en een mes en een papieren servet vormen het gereedschap waarmee de avond zal worden doorgebracht. Je gaat niet naar zo’n feest voor het eten. In deze streek is dat altijd eend. Die zijn er in overvloed, want als hun in korte tijd vetgemeste levers de weg naar verwende restaurantgasten hebben gevonden, blijft er nog heel wat eend over. De poten gaan in potten, als confit. Op zo’n dorpsfeest worden de borsten gegeten, gegrild op houtskoolvuur.
Elk dorp heeft zijn, altijd oude, eendenroosteraars die er verstand van hebben omdat zij het immers altijd hebben gedaan zoals vandaag. Dus is het vuur veel te heet en is het resultaat onherkenbaar. Nogal fors gekrompen en met ietwat zwartgeblakerd vet krijgt eenieder een halve borst op zijn bord. Daarbij serveert men gaarne haricots verts. De eerste keer zie je dat ongelovig aan. Want deze Fransen, die precies weten wat er buiten Frankrijk allemaal culinair niet deugt, rukken zonder enige gêne een partij blikken open en verwarmen de groene dunne boontjes in eigen vocht. Het voorgerecht van slecht gewassen sla en te warme plakjes gerookte forel wordt daardoor behoorlijk op de achtergrond gedrongen.
De wijn maakt gelukkig veel goed. Niet de kwaliteit, maar de hoeveelheid ervan. Bij de menuprijs van zo’n tachtig francs is onbeperkte levering van wijn inbegrepen, dus is er geen enkele reden om je wat dat betreft enige beperking op te leggen. Na een glas of vijf is de kwaliteit niet meer belangrijk. Het feest gaat nog lang door, zolang er wijn is. Wie minder dan driehonderd meter ver woont, strompelt lopend huiswaarts. De rest gaat met de auto. Heel voorzichtig, want het is aardedonker en de wegen zijn smal. Maar op dat tijdstip van de nacht zijn er geen tegenliggers. Politie? Er is daar geen politie. Die vind je in de stad, hier zijn alleen wij, feestgangers.

Reageer op dit artikel