nieuws

‘Franse wijnbouw moet roer omgooien

Horeca

De Franse wijnbouw, en vooral die in het gebied Languedoc-Roussillion, moet het roer omgooien wil zij overeind blijven in de concurrentie met wijnen uit de ‘nieuwe wereld’. Gebeurt dat niet, dan zal de toekomst somber zijn. Dat zei de Franse minister van Landbouw Glavany maandag tijdens een bezoek aan de Japanse hoofdstad Tokio.

’Of zij komt er bovenop, of zij zal zeer pijnlijke momenten kennen’, zei de minister. Hij wees erop dat de wijnbouwers in de regio met de grootste productie (Languedoc-Roussillion) met ‘miljoenen hectoliters’ zijn blijven zitten. Velen hebben volgens hem nog niet begrepen dat wij zware concurrentie ondervinden van de wijnen uit de ‘nieuwe wereld’. ‘Degenen die het door hebben, passen zich aan. Maar de anderen hebben nog geen pogingen gedaan.’

De positie van de Franse wijnbouw wordt bedreigd door de toenemende export van wijnen uit Australië, Chili en Californië. Het Amerikaanse zakenblad Business Week bracht vorige week een omslagartikel over ‘De wijnoorlog – hoe Amerikaanse en Australische wijnen de Franse verslaan’.

Reageer op dit artikel