nieuws

Horecabond eist WW voor seizoensarbeiders

Horeca

De FNV Horecabond gaat procederen tegen het ,,volstrekt onjuiste” overheidsbeleid voor seizoenswerknemers. Volgens de bond dreigt dit najaar een groot deel van werknemers bij strandtenten, pretparken en bungalowparken door nieuw beleid in een financiëel gat te vallen, omdat zij niet meer in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

De Horecabond maakte woensdag bekend dat zij voor individuele leden die seizoensarbeid verrichten, een beroepsprocedure begint als hen een WW-uitkering wordt geweigerd. Nu het zomerseizoen zo goed als voorbij is, verliezen ongeveer 7000 werknemers bij horeca- en recreatiebedrijven hun baan. Voorheen kwamen deze mensen automatisch in aanmerking voor een WW-uitkering. ‘Door een strengere toepassing van regels kan dat echter niet meer’, zegt bestuurder B. Francooy van de Horecabond.
Al langer bestaat de regel dat seizoensarbeiders alleen in aanmerking komen voor een tijdelijke WW-uitkering als het werk afhankelijk is van het weer, zoals de oogst. Het Landelijk Instituut voor de Sociale Verzekeringen (LISV) heeft volgens Francooy nu bepaald dat er alleen maar sprake is van seizoenswerk bij een horeca- of recreatiebedrijf als deze aan het eind van het seizoen volledig de deuren sluit.
Hierdoor vallen werknemers die tijdens de zomerpiek worden opgeroepen bij bedrijven die het gehele jaar open zijn ten onrechte buiten de boot, stelt de vakbondsman. ‘Of zij werk hebben, is immers net zo goed afhankelijk van het weer.’Over ongeveer een maand verwacht de bond een overzicht te hebben van het aantal gedupeerde leden.

Reageer op dit artikel