nieuws

Minder marge op mossel

Horeca

De mossel is dit jaar niet zo’n grote winstmaker. Oorzaak is onder meer de hogere inkoopprijs.

Dat vertelt Frank Wiskerke, voorzitter van een organisatie van negen mosselrestaurants in het Zeeuwse Philippine. Ook de verlate start van het seizoen is er daar debet aan. ‘We hebben de verhoging van de inkoopprijs met twee gulden doorberekend naar de verkoopprijs van een mosselpan’, vertelt Wiskerke, eigenaar van hotel Au Port in Philippine. Een pannetje mosselen van 1,7 kilogram verkoopt hij – net als zijn acht collega’s – voor 40 gulden. ‘Meer kunnen we er echt niet voor vragen’, vindt de ondernemer. Door de hogere inkoopprijs tussen de ƒ8,50 en ƒ10,- voor een kilo mosselen is de marge dit jaar wat minder. ‘De mossel is niet langer een winstpakker’, vindt de Zeeuwse restaurateur. ‘Het is dit jaar iets meer geven dan nemen. Aan een tournedos valt meer te verdienen.’Niet alleen het geringere aanbod en de hogere inkoopprijs spelen de mosselrestaurateur en zijn collega’s parten. Het uitstel van de start van het mosselseizoen met drie weken droeg ook een steentje aan bij. Wiskerke noemt het een ‘redelijke klap.’ Hij schat dat de vertraging hem zo’n 10 procent omzet op jaarbasis kost.

Reageer op dit artikel