nieuws

Nog nauwelijks legionellacontroles

Horeca

Slechts een kwart van de eigenaren van openbare accommodaties weet dat ze hun waterleidingen voor half oktober op legionella moeten controleren. Een kwart heeft zelfs helemaal nog nooit van deze regeling gehoord. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Pronk (VROM).

Pas 19 procent van de eigenaren of beheerders van onder andere cafés, restaurants, scholen, zorginstellingen, kinderdagverblijven en sportaccommodaties heeft al een risicoanalyse uitgevoerd. Een kwart is helemaal niet van plan zo’n onderzoekje te verrichten, 21 procent weet het nog niet.

Pronk is niet van zins uitstel te verlenen, zo laat hij de Tweede Kamer in een brief weten. Hij wil juist dat de Inspectie Milieuhygiëne actief gaat controleren. Hij spreekt de eigenaren tegen, die vinden dat de regeling te weinig onder de aandacht is gebracht.

Vooral beheerders van scholen, kinderdagverblijven en vastgoedbeheerders hebben nog bijna helemaal niets gedaan om de legionellarisico’s in kaart te brengen. Die laatste zijn, met café- en restauranthouders ook het slechtst op de hoogte van de regeling. In totaal meent de helft van de eigenaren dat men niet voldoende is geïnformeerd over de regeling.

Reageer op dit artikel