nieuws

Overheid creëert schijnveiligheid

Horeca

De overheid creëert schijnveiligheid met de verplichting tot een keurmerk voor brandveiligheid in de horeca. Keurmerken leiden tot inflatie van het begrip veiligheid. Dat is de opvatting van directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland.

In een open brief die De Volkskrant dinsdag publiceerde, stelt Claes dat het predikaat ‘brandvrij’ op een sticker of een schild niets toevoegt aan wat men als normaal mag veronderstellen. Het kabinet wil op elke horecagevel een schild dat de brandveiligheid moet garanderen. Dit naar aanleiding van de ramp in Volendam.
Claes vindt dat de overheid, door ondernemers op te zadelen met keurmerken, verantwoordelijkheden afschuift. Verantwoordelijkheden waaraan diezelfde overheid zich regelmatig onttrekt waar het veiligheidsaspecten betreft. De KHN-directeur noemt het uitblijven van controles op verstrekte vergunningen, tegenstrijdige voorschriften en ondeskundigheid. ‘Het is onbegrijpelijk dat de overheid blijft volharden in het creëren van schijnveiligheid en schijnkwaliteit zonder eerst de wet- en regelgeving en het vergunningstelsel te stroomlijnen en de handhaving handen en voeten te geven’, aldus Claes.

Reageer op dit artikel