nieuws

Van Hecke wordt Sodexho

Horeca

Het Franse Sodexho-concern heeft al een tijd geleden gekozen voor een ‘one brand filosophy’. Wereldwijd een en dezelfde naam: Sodexho.

Als laatste dochtermaatschappij ter wereld gaat nu ook ons ‘eigen’, oer-Rotterdamse Van Hecke, sinds 1995 onderdeel van Sodexho, tot die nieuwe naam over.

Bij het verschijnen van dit blad heet Van Hecke nog officieel Van Hecke. Zo hier en daar is de naam Sodexho ondertussen al binnengeslopen, maar officieel wordt die naam pas op 9 oktober. Dan heet voorheen Van Hecke BV met één klap Sodexho Nederland BV. Met die naamsverandering, die met een grootste happening in The Convention Factory in Amsterdam gevierd gaat worden, is in totaal vijf miljoen gulden gemoeid. Sodexho Nederland BV, totale omzet 750 miljoen gulden, zal zijn opgesplitst in twee bedrijven. Enerzijds Sodexho BV, met een omzet van 730 miljoen en ongeveer 7400 medewerkers. Anderzijds Sodexho Prestige, de partytak van het bedrijf (nu nog heel even Party-Plus) die met ongeveer honderd vaste medewerkers en zo’n 250 ‘vaste’ ambulanten en een omzet van zo’n twintig miljoen realiseert.Sodexho Nederland valt direct onder de in Parijs gevestigde Sodexho Holding.

Olympische spelen
De reden voor de naamsverandering is, dat Sodexho wereldwijd heeft gekozen voor een ‘one brand filosophy’. Overal één en dezelfde naam: Sodexho. Zo gaat bijvoorbeeld nu in de VS ook de naam Sodexho Marriott verdwijnen. Dat wordt gewoon alleen Sodexho.Hans Rijnierse, algemeen directeur van Van Hecke/Sodexho Nederland: ‘Zo wordt je een wereldmerk. Markttechnisch maar ook publicitair heeft dat enorme voordelen. Als Sodexho de Olympische Spelen in Australië catert – wat het gedaan heeft – dan heeft dat ook zijn directe uitstraling op Sodexho Nederland. En als de Paus persoonlijk Sodexho bedankt, wat hij in …. deed, dan geldt hetzelfde.’Onder de wereldwijde naam Sodexho werken 345.000 medewerkers, verdeeld over 25.000 units in zeventig landen. Rijnierse: ‘Sodexho geeft per dag meer mensen te eten dan McDonald’s. En in aantallen medewerkers zijn wij het zevende particuliere bedrijf ter wereld.’ In ons eigen land, nationaal, is Van Hecke/Sodexho volgens Rijnierse uitgegroeid tot het 39ste bedrijf qua aantal medewerkers – de overheid niet meegerekend. ‘Op 1400 plekken in dit land hebben wij 7500 mensen rondlopen’, zegt hij. ‘En op het moment dat wij van naam veranderen, merken vijfhonderd duizend consumenten dat.’

Reageer op dit artikel