nieuws

Internationale kookwedstrijden

Horeca

De Internationale kookwedstrijden van Stichting Europa Culinair (SEC) worden in januari 2002 voor de 27ste keer gehouden. Deze wedstrijden begonnen in 1974 en zijn inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat, net als de BBB zelf, vier dagen duurt. In de loop der jaren is de BBB steeds groter geworden en ontwikkelde zich van een regionaal evenement tot een internationale expositie. Ook de kookwedstrijden groeiden mee tot het huidige tiental wedstrijden. Het programma kunt u vinden onder het kopje ‘Evenementen’ in dit dossier.

Nieuwe kookwedstrijd
De eerste BBB werd in 1954 gehouden in Valkenburg. In 1974 verhuisde de beurs naar de Eurohal in Maastricht, waar de eerste kookwedstrijd werd georganiseerd. Samen met twee andere bestuursleden van de afdeling Limburg van de Nederlandse Club van chef-Koks (NCCK) nam Piet Janssens toen het initiatief voor een kookwedstrijd, die meteen furore maakte en tot op heden in een adem genoemd wordt met de BBB. Het was een heel nieuwe kookwedstrijd: er moest namelijk à la minute gekookt worden. De deelnemers mochten niets meebrengen. Dit betekende meteen het einde van de slinkse praktijken op de meeste wedstrijden, waar de chef zijn leerling, die aan een wedstrijd meedeed, een handje hielp met de mise en place die thuis werd bereid.

Pioniers van het eerste uur
Toen de BBB in 1989 in MECC Maastricht werd georganiseerd, verhuisden ook de kookwedstrijden mee. Sinds 1990 is de organisatie van de Internationale Kookwedstrijden in handen van de Stichting Europa Culinair. In deze stichting vinden we de pioniers terug van het eerste uur, uitgebreid met vertegenwoordigers van de instellingskoks. In dat opzicht is de Stichting Europa Culinair een voorbeeld ’avant la lettr’ van de integratie die nu heeft plaats gevonden. De clubs van chefs, koks en instellingkoks zijn opgegaan in het ’Koksgilde Nederland’.

Grote namen
Deelname aan de internationale kookwedstrijden tijdens de BBB is voor veel koks een mijlpaal. Zo kijkt Margo Reuten, eigenaresse en chef van Michelin sterrestaurant Da Vinci in Maasbracht, met veel plezier terug op de wedstrijd van 1987. Samen met drie andere vijfdejaars meiden van de KMBO opleiding in Sittard vormde zij toen het damesteam op de wedstrijd. Het team van Margo won.’Dat was goed voor de teamspirit’, herinnert zich Margo. Verder vindt ze dat deelnemen aan zo’n wedstrijd goed is om te leren omgaan met stress. ‘Je leert er verder improviseren en het is belangrijk lol te hebben in je werk. Vooral de laatste is een vereiste om later te slagen in de horeca’. Margo Reuten beveelt jongeren aan om deel te nemen aan kookwedstrijden. Het is een imagebuilder vooral als je, zoals zij, wint.

Een andere bekende winnaar is Paul Pollux, patron-cuisinier van restaurant Aubergine in Steyl. Vijf jaar gelden werd hij winnaar in de wedstrijd internationale keuken. Hij vindt het belangrijk om te blijven meedoen aan wedstrijden. ’Omdat je er dan weer eens helemaal alleen ervoor staat, zonder brigade. Dat is goed voor jezelf en je leert het werk waarderen van anderen in de keuken. Op een wedstrijd ben je intens bezig. Daar word je krachtiger van en het is een goede oefening in het tegen de klok werken’. Volgens Pollux zou iedere kok dat af en toe moeten doen, niet alleen voor de publiciteit die het genereert, maar ook het commentaar van collega’s die staan te kijken, is vaak zeer bruikbaar.

Reageer op dit artikel