nieuws

Snert wacht op kouder weer

Horeca

De alom bekende wintersoep met spliterwten is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar is het traditionele gerecht, met alle concurrentie van de buitenlandse keuken, nog wel populair bij de Nederlander? Tijd voor een belrondje.

De populariteit van traditionele erwtensoep, vaak gecombineerd met roggebrood en spek, is eerder toegenomen dan afgenomen. Dat is de conclusie van enkele ondernemers in Nederland. De enige die een terugloop constateert in de verkoop van de soep is Jan Duitshof van So What Plaza in Nijmegen.

‘Hollandse stamppotten als boerenkool, zuurkool en wortelstamp lopen wel goed, maar erwtensoep blijft achter. Het is toch een hele klus om het klaar te maken. Normaal vindt zo’n ambachtelijke soep wel aftrek, maar dit jaar wil het niet.’ Duitshof verwacht ook niet dat de vraag nog aantrekt. ‘Als het warmer wordt dan tien graden is er helemaal geen vraag meer.’

Bracké Brasserie in Heerlen en Brasserie Luden in Utrecht melden een goede verkoop van de soep, maar niet anders dan andere jaren. Een ander geluid komt van Restaurant Brasserie Au Marché in Rotterdam. Roger Hollem van de bediening merkt een toename in de afzet van snert, en dan vooral geserveerd als maaltijdsoep. ‘Het zal door het weer komen. Het is kouder dan vorig jaar.’

Reageer op dit artikel