nieuws

Baas Belgische voedselautoriteit geschorst

Horeca

De hoogste ambtenaar van het Belgische nationale voedselagentschap is tijdelijk van zijn functie ontheven na de ontdekking van 26 nieuwe, niet op pcb onderzochte stalen varkensvoer bij het veevoerbedrijf Hanekop in Roeselare.

Uit voorzorg zijn de betrokken varkensfokkerijen voorlopig geblokkeerd, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid in de nacht van dinsdag 5 januari op woensdag 6 januari bekend. Er zullen proefslachtingen worden gedaan voor analyses. Onduidelijk is of er besmet vlees op de markt is gekomen.

Bijna twee weken geleden werden bij Hanekop in stalen kippen- en varkensvoer sporen van de giftige stof pcb aangetroffen. De tests op varkens die het voer hadden gegeten, bleken tot dusver negatief.

Problemen met veevoer liggen zeer gevoelig in België. In 1999 leidde de zogenoemde dioxinecrisis tot het ontslag van twee ministers van de regering-Dehaene, die daarop een zware verkiezingsnederlaag leed.

Reageer op dit artikel