nieuws

Berkenstammetjes zijn te brandgevaarlijk

Horeca

Dertig jaar lang was er geen vuiltje aan de lucht. Maar op last van de brandweer en de gemeente moet Fred Dijsselbloem van restaurant De Stad Rome in Warmond deze week het houten plafond in zijn zaak vervangen. De berkenstammetjes zijn te brandgevaarlijk.

Normaal sluit Dijsselbloem zijn restaurant in het voorjaar tien dagen om op vakantie te gaan, maar dit jaar staat er een verbouwing op het programma. Van 4 tot en met 14 februari 2002 dient het plafond, dat zo’n 250 vierkante meter beslaat, te worden verwijderd en vernieuwd. De kosten raamt Dijsselbloem op een halve ton in euro’s. Voor 1 maart moet de restaurateur de zaak in orde hebben op last van de gemeente Warmond, anders verliest hij zijn gebruikersvergunning. Het plafond van berkenstammetjes is te brandgevaarlijk. Zo luidt het oordeel van de brandweer.In de afgelopen dertig jaar is de brandweer regelmatig langs geweest om te controleren. Nooit was er een probleem. Nadat de brandweer in juli weer kwam, ontving de restaurateur in december een brief van de gemeente dat het plafond binnen vier weken moest wijken. Te brandgevaarlijk, luidde het oordeel.‘In de algemene lijn van het landelijk beleid zijn de bestaande normen strenger gecontroleerd’, legt Daan Bakker van de afdeling grondzaken van de gemeente Warmond uit.

Drukste maand
Impregneren van het plafond was niet mogelijk. Op zich kan Dijsselbloem nog wel begrijpen dat het plafond eruit moet vanwege de veiligheid, maar het meest stoort hij zich aan het feit dat ze daar pas in december mee aankomen terwijl ze in juli zijn langs geweest. ‘December is bij ons de drukste maand, hoe kunnen ze dat juist dan eisen?’Bakker wijt de timing en de vertraging aan gebrek aan mankracht bij de brandweer en onderbezetting bij de gemeente. ‘Maar hij heeft toch uitstel gekregen? We hadden formeel gezien de zaak ook meteen kunnen sluiten’, merkt de gemeentewoordvoerder op. Inderdaad heeft de eigenaar van De Stad Rome nog wel wat respijt gekregen tot 1 maart 2002. Maar hij blijft het toch jammer vinden van zijn boomstammetjesplafond. ‘Dat zie je nergens. Onze gasten zijn er aan gewend. Het stond zo leuk en we kregen er veel positieve reacties op.’

Reageer op dit artikel