nieuws

Scottish & Newcastle koopt Finse brouwer

Horeca

Het Britse bierconcern Scottish & Newcastle, onder meer eigenaar van de merken Foster’s en Kronenbourg, heeft donderdag 14 februari een bod uitgebracht op de Finse brouwer Hartwall. Als de overname doorgaat, krijgt Scottish & Newcastle (S&N) een belangrijke plaats op de Noord- en Oost-Europese biermarkt.

S&N heeft al de steun van de directie en de belangrijkste aandeelhouders van Hartwall voor het overnamebod van 2,05 miljard euro in aandelen. Hartwall is voor het Britse concern interessant omdat het aanzienlijke belangen heeft in de Baltische staten en Rusland.

De bestuursvoorzitter van S&N, Brian Stewart, voorspelde voor zijn concern een grote toekomst. ‘Wij creëren leidende kracht in geheel Europa, van Siberië tot aan de Atlantische Oceaan.’ S&N krijgt naar eigen zeggen het marktleiderschap in handen in zeven Europese landen met een totale jaaromzet van 7,4 miljard euro.

Hartwall behaalde vorig jaar een omzet van 807,6 miljoen euro en heeft een marktaandeel van 45 procent op de Finse bier- en frisdrankmarkt. In de Baltische staten is het de nummer een via een belang van vijftig procent in Baltic Beverages Holding (BBH). De overige aandelen zijn van de Deense brouwer Carlsberg. BBH is ook de grootste brouwer in Rusland met een marktaandeel van dertig procent.

Reageer op dit artikel