nieuws

‘Hoteliers verwachten herstel

Horeca

De bezettingsgraad van de Nederlandse hotels was vorig jaar 71,2 procent tegen 76,4 procent in 2000. Voor dit jaar verwachten de Nederlandse hoteliers uit te komen op een bezettingsgraad van 72 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het in de hotelbranche gespecialiseerde adviesbureau Horwath Consulting.

Het jaar 2000 was een topjaar voor de Nederlandse hotels, met het EK 2000 en een groot aantal congressen. Vorig jaar had de branche in het laatste kwartaal te lijden van de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten, die veel Amerikanen ervan weerhield naar Europa te reizen. Ook de mond- en klauwzeercrisis hakte erin. Vooral de hotels op de Veluwe werden hierdoor getroffen.

Dit jaar wordt enig herstel verwacht, met behalve een tot 72 procent gestegen bezettingsgraad ook een stijging met 3,5 procent van de gemiddelde kameropbrengst tot 108 euro. Niet iedereen is even optimistisch, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn de driesterrenhotels in Amsterdam somber gestemd. De vier- en vijfsterrenhotels in de hoofdstad zijn daarentegen positiever.

De hoteliers in Rotterdam, die vorig jaar goede zaken deden met Culturele Hoofdstad van Europa, rekenen erop ook in 2002 meer geld te kunnen verdienen. Ook Den Haag is positief over dit jaar.

De meest optimistische hoteliers troffen de onderzoekers aan op de Veluwe. Die verwachten dat het toerisme naar hun streek sterk zal aantrekken, nu de mond- en klauwzeercrisis achter de rug is

Reageer op dit artikel