nieuws

Motel Tiel negeerde voorschriften

Horeca

Motel Van der Valk in Tiel heeft herhaaldelijk brandweervoorschriften aan zijn laars gelapt. Vorig jaar nog constateerden inspecteurs van de brandweer talrijke gebreken. Dat blijkt uit gegevens die de gemeente Tiel vrijdag 1 maart heeft vrijgegeven.

Na de inspectie is in overleg met de brandweer en het motel een plan van aanpak gemaakt om de gebreken te verhelpen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het is niet bekend of deze inmiddels allemaal zijn verholpen.

Tijdens een inspectie op 9 mei 2001 bleek onder meer dat er geen brandwerende afscheiding was in de evenementenzaal van het motel. Volgens de gebruiksvergunning moest die afscheiding, die een brand 60 minuten lang tegenhoudt, wel aanwezig zijn. Bij een andere brandwerende constructie stelde de brandweer vragen bij de kwaliteit ervan.

De brandweer constateerde verder dat vluchtwegen niet in orde waren en dat de noodverlichting op sommige plekken niet werkte. Verder was niet duidelijk hoe de alarminstallatie voor ontruiming precies werkte en bleek dat de brandweer niet op de hoogte was van grote evenementen met veel bezoekers.

De gemeente onderzoekt het dossier van het horecabedrijf naar aanleiding van het instorten van het parkeerdek begin februari. Uit onderzoek van een ingenieursbureau bleek dat het dak is ingestort door een instabiele constructie.

Tijdens eerdere controles werd bekend dat er al het nodige mis was met de brandveiligheid in het motel. Uit de gemeentelijke stukken blijkt dat het Tielse college van burgemeester en wethouders in 1992 volledig op de hoogte was van de problemen rond het motel. Het college schreef destijds dat motel Tiel geen hinderwetvergunning had, dat de drank- en horecavergunning ontoereikend was en dat er geen vergunning was om afvalwater op het riool te lozen. Verder was er geen verklaring van brandveiligheid.

Motel Tiel had bovendien zonder toestemming uitgebreid en verbouwd. Het college gaf Van der Valk per brief de kans orde op zaken te stellen. ‘Van onze kant zeggen wij voortvarende besluitvorming toe’, aldus de brief. In 1996 bleek echter dat het concern weer zonder toestemming aan het verbouwen was. Het ging onder meer om een schietbaan en een onderhoudswerkplaats. Ook was het zonder toestemming begonnen met de plaatsing van een reclamemast.

De gemeente Tiel spit momenteel alle dossiers door. ‘Na dat onderzoek zal de gemeente pas conclusies trekken’, aldus de woordvoerder. De gemeente denkt binnen twee weken met haar conclusies naar buiten te komen.

Reageer op dit artikel