nieuws

Problemen dreigen in kroegen in Amsterdam

Horeca

Burgemeester J. Cohen van Amsterdam plaatst de horeca in de hoofdstad voor een logistiek probleem. Tijdens Koninginnedag mag op straat alleen het zogeheten evenementenbier, bier met slechts 2 procent alcohol, worden verkocht. Normaal gesproken nemen brouwerijen overgebleven bier terug, maar voor evenementenbier geldt: besteld is besteld. Zeventig kroegen dreigen hun deuren gesloten te houden op 30 april, ze weigeren evenementenbier te verkopen.

Of het zover komt, lijkt zeer de vraag. Bij de gemeente Amsterdam kwamen 332 aanvragen binnen voor de straatverkoop van alcohol in de binnenstad. Cohen praat vrijdag nog met een vertegenwoordiger van de Amsterdamse kroegbazen over het evenementenbier. Er is overigens weinig kans dat de burgemeester op zijn besluit terugkomt. Cohen wil al langer af van het imago van Amsterdam als nationale kroeg waar bezoekers zich ongeremd kunnen laten vollopen.

Directe aanleiding voor het besluit om alleen nog evenementenbier op Koninginnedag toe te staan, zijn de ongeregeldheden die vorig jaar bij het Centraal Station uitbraken. De Nederlandse Spoorwegen kregen na strubbelingen in de ochtend de treinenloop niet meer op gang. ’s Avonds liepen het station en Stationsplein vol en moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen om de menigte in bedwang te houden.

Horecaondernemers hebben massaal het gevoel gestraft te worden voor een situatie waar zij, maar vooral de NS debet aan zijn. ‘Jarenlang is Koninginnedag in Amsterdam zonder noemenswaardige problemen verlopen en nu moeten wij het ontgelden’, aldus een cafébaas. De meeste horecaondernemers hebben hun bestellingen voor Koninginnedag de deur uit. Al is het aantal te bestellen vaten evenementenbier een gok. ‘Je bestelt twintig vaten, maar als het slecht weer is, blijf je misschien met meer dan de helft zitten. Ik weet niet waar ik dat spul na 30 april moet laten’, zegt een café-eigenaar, die anoniem wil blijven.

Bij Heineken zijn de bestellingen inmiddels binnen. Een woordvoerder kan niets zeggen over het aantal vaten, maar weet wel dat er minder evenementenbier is besteld dan vorig jaar aan gewoon bier. Het evenementenbier (bij Heineken gaat het om Lingens Blond) is iets duurder, volgens de woordvoerder. Dat komt vooral omdat Lingens Blond en andere licht alcoholische bieren normaal in 20 litervaten zit nu in 50 litervaten moet worden aangeleverd.

Reageer op dit artikel