nieuws

Amsterdam RAI lijdt voor het eerst verlies

Horeca

De Amsterdam RAI heeft voor het eerst in zijn bestaan verlies geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de RAI Vereniging, de aandeelhouder van Amsterdam RAI. Een woordvoerder wilde woensdag 24 april nog niet zeggen hoe groot dat verlies is.

In de tweede helft van mei publiceert de RAI de resultaten over 2001. Volgens de RAI is het negatieve saldo voor een deel bedrijfsmatig. Het grootste deel komt echter voor rekening van reorganisaties en afschrijvingen. Zo heeft de RAI bijvoorbeeld de catering gereorganiseerd en de partycatering afgestoten. Verdere details over de reorganisaties wilde de woordvoerder nog niet geven.

Ook heeft de RAI last van de wereldwijde economische teruggang en de gevolgen van de aanslagen in de VS van 11 september. De RAI heeft een grote afschrijving moeten doen op investeringen om het complex in Amsterdam op te knappen en uit te breiden. Het bedrijf zou daar vijf jaar mee bezig geweest zijn. De gemeente Amsterdam zou ook een, infrastructurele, investering doen, maar die is van de baan. ‘Voor Amsterdam RAI leverde dat een substantiële kostenpost op’, aldus het jaarverslag.

Volgens de RAI moet 2001 als een overgangsjaar worden beschouwd. ‘De algemene verwachting luidt dat de congres-, beurzen- en evenementenbranche de gevoelige tik van 11 september en de recessiedreiging snel te boven zal zijn’, meldt het verslag. In het jaar 2000 rapporteerde de RAI een winst van 3,8 miljoen euro. Een jaar eerder draaide het bedrijf minder goed met een winst van ongeveer 950.000 euro.

Reageer op dit artikel