nieuws

Eén op de vijf bakkers fraudeert

Horeca

Bij één op de vijf bakkersbedrijven wordt zwart gewerkt. Acht procent van de bakkers verzwijgt omzet om zwartwerkers te kunnen betalen. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) Oost, dat 398 bakkers in Gelderland onder de loep heeft genomen.

In Nederland is een aantal fraudeteams actief. In deze teams werken gemeenten, politie, justitie, belastingdienst, arbeidsinspectie en uitvoeringsinstellingen voor werknemersverzekeringen samen. De teams lichten telkens een beroepsgroep door. Eerder hebben zij taxibedrijven en de horeca onderzocht. Het is voor het eerst dat zij bakkersbedrijven hebben onderzocht.

Bij een onderzoek onder middenstanders in 2000 in Utrecht kwamen de bakkersbedrijven al naar voren als verdachte branche. In de sector is sprake van veel nachtwerk, piekdrukte, veel deeltijdwerkers, veel ongeschoold werk en groot verloop onder het personeel. Dat zijn volgens een woordvoerder allemaal omstandigheden die fraude met sociale verzekeringsgelden in de hand kunnen werken.

Het RIF Oost heeft het onderzoek in 2001 gehouden. Bij een eerste controle bleek dat bij ruim tachtig procent van de bakkerijen zaken niet deugden. De bakkers kregen een waarschuwing. Bij een tweede inspectie had nog altijd 21 procent van de onderzochte bedrijven de administratie niet in orde. Justitie gaat in elk geval een aantal betrapte bedrijven vervolgen.

Welke bedragen precies met de fraude zijn gemoeid zal pas in de loop van dit jaar blijken. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen moet daar nog veel ingewikkeld rekenwerk voor worden gedaan. Dinsdag presenteren de onderzoekers in Nijmegen alle resultaten van het onderzoek naar bakkersbedrijven.

Reageer op dit artikel