nieuws

Pedopriester met ziekteverlof runde homohotel

Horeca

Priester Paul Shanley, in 1990 door het aartsbisdom Boston met ziekteverlof gestuurd wegens seksueel misbruik van jongens, kocht in Californië een homohotel. Zonder het te weten zond het aartsbisdom de cheques voor de ‘zieke’ priester naar de Cabana Club Resort, waar de schaars geklede klanten door muren en bougainvilles aan het oog onttrokken waren.

Wat het aartsbisdom ook niet wist, was dat Shanley het hotel runde met een andere priester uit Boston, ook met ziekteverlof wegens seksueel misbruik. Deze priester, John White, bezat nog een homohotel, Whispering Palms, meldt The New York Times dinsdag. In dat hotel waren bloot zonnebaden en seks bij het zwembad geen zonde.

Beide hotels zijn gelegen in het stadsdeel Warm Sands van Palm Springs, waar ongeveer veertig van dergelijke hotels op rij staan. Eigenaar John Kendrick van Inn Exile, gelegen naast Whispering Palms, zei zeer verbaasd te zijn dat Shanley geestelijke was. ‘Ik wist niet dat je part-time priester kunt zijn.’ Shanley, wiens seksueel misbruik van enkele tientallen jongens kortgeleden in de openbaarheid kwam, is sindsdien ondergedoken.

Kardinaal Bernard Law, aartsbisschop van Boston, die de pedopriesters jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden, was afgelopen zondag plotseling afwezig bij de mis in de kathedraal van Boston waarin hij elke week voorgaat. Buiten stonden demonstranten met teksten als ‘Leugenaar’ en ‘Gezocht wegens misdrijven tegen de mensheid’. Zij eisten dat hij aftreedt of de gevangenis ingaat voor zijn aandeel in het schandaal.

Volgens de Boston Globe van dinsdag 16 april heeft Law vorige week met de pauselijk nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten gesproken over een eventueel aftreden. De nuntius gaf hem het advies te wachten tot het topberaad van paus Johannes Paulus II met de Amerikaanse kardinalen, volgende week dinsdag en woensdag in het Vaticaan, over een oplossing voor de problemen.

Reageer op dit artikel