nieuws

SAB aast op Amerikaanse biermarkt

Horeca

South African Breweries (SAB), de grootste bierbrouwer in de Derde Wereld, aast op een stevige positie op de Amerikaanse biermarkt. Volgens The Wall Street Journal is het concern in gesprek met Philip Morris over de overname van diens bierdochter Miller.

Met de overname is circa vijf miljard dollar gemoeid, zo meldde de zakenkrant woensdag 3 april. De gesprekken zouden zich al in een vergevorderd stadium bevinden. Een overeenkomst is binnen enkele weken mogelijk, maar door de complexiteit kan het ook nog tot eind mei duren.

Een bundeling van SAB en Miller creëert ’s werelds op één na grootste bierbrouwer, na het Amerikaanse Anheuser-Busch, maar voor Heineken en het Belgische Interbrew. Miller is de nummer twee op de Amerikaanse markt met een marktaandeel van 20 procent. Anheuser-Busch heeft 48 procent van de markt in handen.

SAB, in het westen vooral bekend van het merk Pilsner Urquell, zou voor Miller circa twee miljard dollar in contanten willen betalen. Philip Morris krijgt volgens The Wall Street Journal een belang van 25 procent in het Zuid-Afrikaanse concern. Philip Morris heeft al eerder met Miller geleurd, dat in vergelijking met de sigaretten van Philip Morris (Marlboro) en diens voedingsmiddelenbedrijf Kraft Foods, minder presteert.

Reageer op dit artikel