nieuws

Visverbod schelpdieren Noordzee opgeheven

Horeca

Het verbod op schelpdiervisserij langs de Noordzeekust, op de Waddenzee en de Eems, is maandag 29 april om 12.00 uur opgeheven. De giftige algen die het Amnese Shellfish Poison (ASP) vormen, zijn nagenoeg verdwenen. ASP kan bij mensen leiden tot geheugenverlies.

Eind vorige week werd de schelpdiervisserij uit voorzorg stilgelegd. De hoeveelheid ASP in de schelpdiermonsters zat nog onder de norm, maar de verwachting was dat de hoeveelheid giftige algen zou toenemen. Volgens directeur A. Leerling van het Mosselkantoor van het Productschap Vis in Yerseke is die voorspelling niet uitgekomen.

Voor oesters op het Grevelingenmeer is de stop nog niet opgeheven. Daar zorgen algen voor het gif Diarrhetic Shellfish Poison (DSP). Onderzoek heeft afgelopen weekeinde duidelijk gemaakt dat ook een partij oesters die al naar Yerseke was vervoerd, besmet is met DSP. Die oesters zijn apart gezet en worden over enkele weken opnieuw gecontroleerd. De verwachting is dat het gif dan is verdwenen, en de oesters weer veilig zijn voor consumptie.

De visserij heeft geen schade ondervonden van de stillegging. Voor mosselen is ’t het seizoen niet, kokkelvissers zouden toch pas maandag beginnen en op spisula, een soort kleine kokkel, kon het afgelopen weekeinde niet worden gevist omdat de zee te ruig was, aldus secretaris J. Holstein van de producentenorganisatie Nederlandse kokkelvisserij. Kokkels gaan in Zuid-Europa in de tapas, spisula dient veelal als ingrediënt voor fruits de mer.

Reageer op dit artikel