nieuws

VVD belooft snel eenvoudiger regels voor cafébazen

Horeca

Ondernemers in de horeca moeten in hun gemeente de noodzakelijke vergunningen bij één loket kunnen regelen. Volgens het Tweede-Kamerlid Voûte is die vereenvoudiging van de regels binnen een jaar verwezenlijkt.

Voûte zei dat dinsdag 2 maart in Den Haag tijdens een bijeenkomst van Koninklijk Horeca Nederland. Ook PvdA en CDA zijn voor een duidelijker horecabeleid. Nu hebben ondernemers te maken met een wirwar aan regels, waarbij in totaal acht ministeries zijn betrokken. Veel van die regels zijn met elkaar in strijd.

Een commissie onder leiding van burgmeester Ouwerkerk van Almere komt volgende maand met een doorlichting van de regels waarmee de ondernemers nu zijn opgescheept. Dat onderzoek volgt op een rondgang van de horecaondernemers zelf en de cafébrand van bijna anderhalf jaar geleden in Volendam. Als gevolg van die brand op 1 januari 2001, kwamen veertien jongeren om het leven en raakten circa tweehonderd mensen gewond.

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor de invoering van een veiligheidskeurmerk van cafés en discotheken. Koninklijk Horeca Nederland vindt zo’n keurmerk onzin. ‘Is een zaak niet veilig, dan moet de gemeente tot sluiting overgaan’, zei voorzitter J. Claes. ‘Als een zaak open is, moet die per definitie veilig zijn.’

Door de oprichting van een landelijk platform wil de brancheorganisatie het alcoholmisbruik onder jongeren aanpakken. Claes stelt dat een campagne als ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’ geen effect meer heeft op jongeren.

Het platform zou zich vooral moeten richten op het alcolholgebruik van jongeren onder de zestien jaar en overmatig drinken van jongeren tussen achttien en 23. Met een dinsdag gepresenteerde video voor ondernemers wil Claes laten zien hoe een cafébaas met te jeugdige bezoekers moet omgaan.

Reageer op dit artikel