nieuws

Celstraf wegens fraude met Bordeaux-wijnen

Horeca

Een Franse rechtbank heeft een Belg veroordeeld tot een celstraf en een boete wegens geknoei met wijnen uit de Bordeaux-streek. De man moet een miljoen euro betalen en kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zijn advocaat zal de straf aanvechten.

De rechtbank achtte bewezen dat de Belgische voormalige wijnhandelaar Bordeaux-wijnen had gemengd met wijnen van mindere kwaliteit. Vervolgens ging hij er de markt mee op.

De Franse justitie nam honderden wijnen uit de Bordeaux in beslag. Het onderzoek loopt overigens nog steeds. Justitie heeft een aantal beroemde chateaux bezocht, waaronder die van Margeaux, Petrus, Cheval-Blanc, Lafite en Mouton-Rothschild. De politie stuitte op een aantal wijnen die niet in orde bleken te zijn.

Tegen de Belg werd in oktober een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. In februari werd hij in Nederland ondervraagd en vervolgens uitgeleverd aan Frankrijk. De man gaf in diverse media toe dat hij oude wijnen met jongere heeft aangelengd, iets wat volgens hem wel vaker voorkomt omdat de wijnen daar beter en krachtiger van zouden worden.

Bordeaux is de belangrijkste Franse wijnstreek. De Franse wijnproducenten ondervinden de laatste jaren steeds meer concurrentie uit landen als Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten. De regels voor wijnen uit die landen zijn niet zo streng als in Frankrijk.

De organisatie van wijnproducenten in Bordeaux toonde zich blij met de uitspraak. Ze hoopt dat het potentiële fraudeurs zal afschrikken. ‘Dit soort activiteiten zijn onaanvaardbaar voor onze industrie’, aldus de organisatie.

Reageer op dit artikel