nieuws

Duitsland wordt grootste aspergeproducent in Europa

Horeca

Duitsland is hard op weg de grootste producent van asperges in de Europese Unie te worden. Tegen de algemene Europese ontwikkeling in wordt de teelt daar gestaag groter dankzij de beschikbaarheid van goedkope seizoenswerkers uit Oost-Europa. Vorig jaar produceerde Duitsland 52.000 ton, bijna een kwart van het EU-totaal van 213.000 ton.

Halverwege de jaren negentig was het nog maar 32.000 ton. De landbouwinstantie Markt- und Preisberichtstelle (ZMP) liet woensdag 22 mei weten dit jaar opnieuw een recordoogst te verwachten. Spanje was in 2001 met 57.000 ton nog de grootste producent, maar de teelt neemt daar af.

Ondanks de groei kan Duitsland lang niet in zijn eigen behoefte voorzien. Jaarlijks importeert het ongeveer 40.000 ton asperges. De Duitsers consumeren bijna de hele productie van Griekenland. Dat land behoort samen met Frankrijk en Italië tot de andere grote producenten met jaarlijkse hoeveelheden tussen 25.000 en 35.000 ton.

Nederland kwam vorig jaar volgens cijfers van het Productschap Tuinbouw uit op 12.000 ton. De productie lag de afgelopen jaren tussen 12.000 en 15.000 ton. Het areaal voor asperges in Nederland is ongeveer 15 procent kleiner dan tien jaar geleden.

Reageer op dit artikel