nieuws

Eerste vaatje Hollande Nieuwe naar de SponsorBingo Loterij

Horeca

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van 2002 is dinsdag om 16.45 uur tijdens de 18e traditionele veiling in de visafslag van Scheveningen bemachtigd door de SponsorBingo Loterij voor een bedrag van € 52.000,– Het vaatje met de beste kwaliteit Hollandse Nieuwe werd aangevoerd door het Wironspan van de Scheveningse rederij Jaczon. Rederij Jaczon schonk de opbrengst direct aan de Richard Krajicek Foundation. Woensdag 29 mei is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Het belooft dit jaar een buitengewoon goed haringjaar te worden. De kwaliteit en de smaak van de haring is uitstekend. Het lijkt alsof de natuur zo’n tien dagen voorloopt. Het vele zonlicht heeft de groei van het plankton waar de haring zich mee voedt gestimuleerd. Het vetgehalte van de haring licht daarom al hoger dan normaal. Het vetgehalte van de haring is een maatstaf voor de kwaliteit.

‘De Hollandse Nieuwe die vanaf woensdag 29 mei verkocht wordt heeft een vetpercentage van tegen de 20 procent. Andere jaren zijn we wel met een vetgehalte van 16 procent gestart en kwamen percentages van 20 procent pas rond half juni voor’, aldus Hoofd keuring vis en visproducten van de RVV (Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees) Aad Taal.

In de loop van het vangstseizoen, dat ongeveer zes weken duurt, loopt het vetpercentage op tot ongeveer 25 procent.

De volledige opbrengst van de veiling (€ 52.000,–) gaat dit jaar naar de Richard Krajicek Foundation. Deze organisatie stimuleert het sportief samenspelen in achterstandswijken zodat jongeren de kans krijgen zich sociaal te ontwikkelen. Hiervoor worden in wijken speelvelden aangelegd.

Reageer op dit artikel