nieuws

Koninginnedag Amsterdam rustig verlopen

Horeca

Koninginnedag in Amsterdam is dinsdag rustig verlopen. Wel werd er wat drank in beslag genomen. De politie spreekt van circa achtduizend blikjes of flesjes alcohol.

Sommige mensen wilden hun voorraadje zonder vergunning verkopen, anderen waren niet op de hoogte van de regel dat ze slechts met een flesje of blikje alcohol over straat mochten.

Ongeveer 450.000 bezoekers kwamen naar de hoofdstad om het Oranjefeest te vieren. Vorig jaar waren dat nog 700.000 mensen. De regen die de hele ochtend in Amsterdam viel, leek veel mensen thuis te houden.

In de middag werd het droog en stroomde de binnenstad alsnog behoorlijk vol. Ongeregeldheden deden zich nauwelijks voor, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

De politie pakte enkele mensen op wegens baldadig gedrag, maar het waren er niet veel meer dan op een gewone dinsdag. Ook de Nederlandse Spoorwegen kenden in tegenstelling tot vorig jaar weinig problemen. Extra maatregelen (kosten één miljoen euro) wierpen vruchten af. Alle treinen die dinsdag in Amsterdam aankwamen, gingen volgens dezelfde route waarlangs ze het Centraal Station binnenkwamen ook weer terug. De treinen hoefden elkaar niet te kruisen, waardoor de kans op opstoppingen aanzienlijk afnam. Verder waren meer en langere treinen ingezet en had de NS achthonderd man extra personeel op de been.

Vorig jaar moest de mobiele eenheid, het waterkanon en traangas eraan te pas komen om de mensenmassa voor het Centraal Station in bedwang te houden. Duizenden mensen die naar huis wilden konden het overvolle station niet in. Nadat in de ochtend het treinverkeer al in het honderd liep, omdat mensen aan de noodrem trokken en hun weg te voet langs het spoor vervolgden, kreeg de NS de treinenloop toen niet meer voldoende op gang.

Ook dinsdag trok een enkele reiziger aan de handrem, aldus een NS-woordvoerder, maar het treinverkeer raakte dit keer niet ontregeld. De NS bracht dit jaar 180.000 reizigers naar Amsterdam. Halverwege de avond waren 130.000 reizigers alweer op weg terug.

Reageer op dit artikel