nieuws

Werknemers kleinere bedrijven hebben weinig te vertellen

Horeca

Werknemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben weinig te vertellen en zijn vaak eenvoudig te vervangen. Slechts een kwart van de medewerkers bij bedrijven met minder dan honderd werknemers, mag zelf dagelijkse beslissingen nemen. Dat meldde onderzoeksbureau EIM woensdag 22 mei.

De onderzoekers ondervroegen 1500 ondernemers van middelgrote en kleine bedrijven. Opvallend is dat kleine MKB-ers met minder dan tien werknemers, vaker zeggen hun medewerkers te kunnen missen. Iets meer dan de helft van de ondernemers heeft personen in dienst die onmisbaar zijn door hun ervaring of specialisme. Bij ondernemingen met meer dan vijftig mensen in dienst is dat 75 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat hoe groter het bedrijf, hoe meer inspraak de werknemers hebben. Dat ligt volgens een woordvoerder van het EIM aan onder meer een ondernemingsraad. ‘Bij bedrijven boven de vijftig werknemers is zoiets verplicht. En bij een organisatie met veel mensen kan een persoon moeilijk alles alleen beslissen.’ Over bedrijven met meer dan honderd medewerkers heeft het onderzoeksbureau geen gegevens.

Reageer op dit artikel