nieuws

Bierbrouwers jagen op weggelopen jongere consument

Horeca

Bierbrouwers hebben de jacht op de weggelopen jongere consument geopend. Onafhankelijk van elkaar zijn ze dit voorjaar begonnen met de grootschalige introductie van minder bittere bieren in een hip flesje. Daarmee willen ze de jonge consumenten voor zich winnen die liever de mierzoete mixdrankjes als Bacardi Breezer en Smirnoff Ice drinken.

Er is nog een belangrijke reden om die groep jongeren vanaf achttien voor pils te winnen. Als deze consumenten straks volwassen zijn, hebben ze nooit echt bier leren drinken en dat is een enorme bedreiging voor de bierconsumptie, die al jaren daalt. De Enschedese brouwer Grolsch zet in op Zinniz, Interbrew lanceert Dommelsch Ice en Amstel komt met Amstel Bright. ‘Ik weet niet of we hier te laat mee zijn’, zegt R. Bergmans van het Belgische Interbrew. ‘We zien over de hele wereld dezelfde tendens. Consumenten willen meer variatie en drinken minder pils. De smaak verandert doordat vooral jongeren minder bittere dranken kopen.’

Het grote verschil tussen de nieuwe biertjes en pils is dat de typische bittere smaak uit het bier is gehaald. Het is vooral niet zoet, bezweren de brouwers. Zo moet de doelgroep jongeren (tussen de achttien en vijfendertig jaar) worden aangesproken.

Dommelsch ziet nog een neveneffect: ‘We hebben gemerkt dat het product bij vrouwen aanslaat. Bij pils is tien procent van kopers een vrouw, maar bij Dommelsch Ice is dat 25 procent.’ Het bedrijf is vorig jaar voorzichtig begonnen met de introductie van Dommelsch Ice om ervaring op te doen met het product. ‘We wilden kijken wat het ging doen. Pas daarna zijn we het groter gaan aanpakken.’

Dat er wat gebeuren moet in de biermarkt bewijzen de cijfers. In 1997 dronk de gemiddelde Nederlander jaarlijks ruim 86 liter bier. Vorig jaar daalde dat getal richting de tachtig liter, ongeveer 12,5 miljoen hectoliter in totaal. In 2000 was de markt voor mixdrankjes ongeveer 1 procent van de bierafzet. In een jaar tijd is dat verdubbeld tot ongeveer 2 procent.

C. Thönissen van Grolsch claimt dat de verkoop van Zinniz goed verloopt. ‘We zijn zeer tevreden.’ Alleen wil hij niet zeggen hoeveel ervan verkocht is. ‘Dat is te vroeg. We kunnen pas tegen het einde van de zomer zeggen hoe de introductie verlopen is. Maar het lijkt goed te gaan. Zinniz ligt bijna overal.’

Volgens Thönissen willen jongeren een zoetere smaak. ‘Zinniz is iets zoeter dan traditioneel bier. ‘Voor de smaakvoorkeur van jonge volwassenen is het bittere van traditioneel bier een drempel. Zinniz kan een belangrijke brug vormen om jongeren in de biermarkt te laten stappen.’

Volgens M. van der Graaf van Amstel is de komst van Amstel Bright min of meer een ongelukje. ‘Het product is in 1999 op Curaçao geïntroduceerd. Op dat eiland lopen veel jongeren stage bij Nederlandse bedrijven. Wat ze op Curaçao dronken, wilden ze ook in Nederland. We kregen veel vragen uit de markt. Zo kan het gebeuren dat we Amstel Bright voor de Nederlandse markt importeren.’

Van der Graaf omschrijft het bier als ‘fris’ met als doelgroep consumenten van twintig tot dertig jaar. Het is volgens haar niet een stap om jongeren terug te winnen voor de biermarkt. ‘Het is een marktgedreven product. Vernieuwingen in de biermarkt zijn altijd goed.’

Reageer op dit artikel