nieuws

Bonden gaan toch staken in melkfabrieken

Horeca

De melklevering in Nederland kan maandag 10 juni verstoord raken door stakingen in melkfabrieken. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond hebben toch besloten om vanaf de nacht van zondag op maandag het werk in tien noordelijke fabrieken neer te leggen.

De gevolgen voor de consument zijn nog onzeker. ‘Als winkels tekortkomen, is dat geheel de schuld van de vakbonden’, stelt een woordvoerder van de werkgevers, verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Hij benadrukt dat er vrijdag en zaterdag in elk geval nog volop voorraad is.

Aanleiding is een conflict over de nieuwe CAO. Bonden eisen zeven procent erbij in twee jaar, de werkgevers boden 6,5 procent. Aanvankelijk wilde de CNV Bedrijvenbond instemmen met het loonbod van de werkgever. Stakingen, ook door de FNV, leken toen van de baan. De CNV-onderhandelaars zijn vrijdag echter teruggefloten door hun leden.

CNV-onderhandelaar S. Kloosterman: ‘Als werkgevers voor maandagochtend 00.00 uur niet met een beter bod komen, leggen werknemers verspreid over diverse fabrieken in het land het werk neer.’

In een reactie zeggen werkgevers niet bereid te zijn hun loonbod te verhogen. Integendeel, ze verlaagden vrijdag hun bod van 6,5 procent met een kwart procent. De Nederlandse Zuivel Organisatie zegt het onverantwoord te vinden de loonkosten sterk te laten stijgen.

’De concurrentie is de laatste jaren verhevigd. Onze positie mag niet worden uitgehold door buitensporige looneisen’, aldus een woordvoerder. ‘We hopen dat de vakbonden de komende dagen bij zinnen komen. De zuivelwerkgevers begrijpen echt niet dat vakbonden een dergelijk bovengemiddeld CAO-bod afwijzen.’Nederlandse melkfabrieken hebben in 1992 voor het laatst grootschalig gestaakt. Toentertijd was er tijdelijk geen melk in de winkels en moesten boeren de niet-opgehaalde koeienmelk in de sloten dumpen.

De 25.000 Nederlandse boeren met melkkoeien zijn bezorgd. ‘Als dit conflict op de spits gedreven wordt, heeft dit ernstige gevolgen. Boeren kunnen hun melk maar beperkt opslaan. Na anderhalve dag is de tank vol’, aldus een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland. ‘De melkveehouderij is een kwetsbare beroepsgroep.’

Boeren zouden de melk eventueel kunnen lozen in gierputten en sloten. In sloten is het bodemleven dan echter snel dood. Dit gebeurde vorig jaar tijdens de MKZ-uitbraak op diverse, gecontroleerde plaatsen. LTO doet een dringend beroep op vakbonden en werkgevers tot een vergelijk te komen.

Reageer op dit artikel