nieuws

Controle op vakantiewerkers en gevaarlijke stoffen

Horeca

De Arbeidsinspectie controleert deze zomer vooral of vakantiewerkers in de horeca, recreatieparken en de agrarische sector worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. In de maanden juli en augustus kijkt de inspectiedienst daarom in zo’n 1300 bedrijven extra uit naar jongeren die in de weer zijn met schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen.

’Onze inspecteurs denken dat op het gebied van gevaarlijke stoffen knelpunten zitten’, zo lichtte een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken woensdag 26 juni toe. De Arbeidsinspectie is onderdeel van het ministerie en besteedt elk jaar bijzondere aandacht aan jongeren die zomers in groten getale worden ingezet om bedrijven draaiende te houden.

Volgens de Arbowet moeten werkgevers de werknemers die jonger zijn dan achttien jaar goed inlichten over de werkzaamheden en de daaraan verbonden risico’s. Ook mogen de jongeren bepaalde werkzaamheden niet verrichten. Het werken met gevaarlijke stoffen is daar een voorbeeld van. Veel vakantiekrachten werken bijvoorbeeld in de glastuinbouw, terwijl jongeren niet in kassen mogen rondlopen waar minder dan twee weken geleden bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

’Maar heel veel jongeren werken net zo goed in afwaskeukens van restaurants. De werkgever moet daarbij zorgen dat ze niet in aanraking komen met schoonmaakmiddelen die schadelijk kunnen zijn. Voor de jongeren is het namelijk heel moeilijk om zelf te beoordelen wat gevaarlijk is’, aldus de woordvoerder.

De inspecties worden in het hele land uitgevoerd. Naast de controles in de landbouw, horeca, campings en recreatieparken, bezoeken de inspecteurs ook supermarkten, wasserijen en zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Reageer op dit artikel