nieuws

‘Reizigers verdiepen zich slecht in kwaliteit busreizen

Horeca

Vakantiegangers moeten zich kritischer opstellen als zij een reis boeken. Veel mensen weten niet waar het SGR- en ANVR-logo precies voor staat. Dat meldde de Stichting Bus zaterdag 8 juni nadat zij verontruste telefoontjes hadden gekregen van mensen over de kwaliteit van buschauffeurs.

De SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) is geen kwaliteitslabel, maar biedt uitsluitend zekerheid over de financiële kant van de reis. Het ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) daarentegen staat wel voor kwaliteit voor de organisatie van meerdaagse reizen en omvat vele kwalitatieve aspecten. Zo moeten alle ANVR-leden aangesloten zijn bij de SGR. Bovendien hebben alle ANVR-bustouroperators zichzelf sinds 1996 verplicht uitsluitend touringcarbedrijven in te huren met het ‘KEMA Keurmerk Busbedrijf’. Bij het ANVR zijn 212 touroperators aangesloten, waarvan zeventig bustouroperators en 450 reisagenten.

In Nederland zijn momenteel 119 touringcarbedrijven erkend met het ‘KEMA Keurmerk Busbedrijf’ van de onafhankelijke Stichting Keurmerk Busbedrijf. Gezamenlijk hebben deze bedrijven met ongeveer 2500 bussen ongeveer 55 procent van de totale markt in handen. Touringcarbedrijven die niet aan de strenge eisen van het keurmerk voldoen, verliezen onmiddellijk hun erkenning voor minimaal een jaar. Zij mogen dan ook niet langer voor het ANVR rijden.

Reageer op dit artikel