nieuws

Terschelling wijst kritiek op drankbeleid van de hand

Horeca

De gemeente Terschelling wijst de kritiek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) van de hand. De gemeente heeft volgens STAP diverse waarschuwingen over het excessieve alcoholgebruik onder vakantievierende jongeren naast zich neergelegd. De stichting meent dat Terschelling drastische maatregelen moet nemen om het alcoholgebruik terug te dringen.

De afgelopen twee weken zijn op het eiland vijf gevallen van alcoholvergiftiging geconstateerd. Het gaat om drie meisjes en twee jongens van 14 tot 16 jaar.

Vorig jaar trok prof. R. Knibbe aan de bel toen uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) bleek dat vakantiegangers op het waddeneiland gemiddeld 25 glazen alcoholhoudende drank per dag drinken. De gemeente deed volgens STAP niets met de onderzoeksresultaten. Een woordvoerder van de gemeente zegt in een reactie dat het betreffende onderzoek niet representatief is. ‘Er zijn toen maar drie mensen geïnterviewd.’

Toch erkent de woordvoerder dat er door jongeren op Terschelling veel gedronken wordt. ‘Als gemeente zijn wij verontrust en proberen we de situatie al jarenlang te verbeteren. Zo hebben we een overeenkomst met de rederij dat er het eerste en laatste kwartier op de veerboot niet gedronken mag worden. Ook voeren wij een matigingsbeleid. Excessen als die van vorige week kan de gemeente echter niet voorkomen. De verantwoordelijkheid ligt voor een groot deel bij de jongeren zelf en bij hun ouders.’ Een lik-op-stukbeleid voor openbare dronkenschap zoals STAP voorstelt, is volgens Zijlstra praktisch onuitvoerbaar.

Reageer op dit artikel