nieuws

Vrouwen werken meer in het weekeinde

Horeca

Vrouwen werken in het weekeinde vaker dan mannen. Het is niet opmerkelijk dat vrouwen vaker op zaterdag en zondag op hun werkplek zijn, wanneer naar de sectoren wordt gekeken die deze dagen het meeste een beroep doen op hun personeel. Dat zijn volgens Eurostat vooral de horeca, gezondheidszorg en detailhandel, ofwel branches waar relatief veel vrouwen werken.

Op zaterdagen zijn in Nederland doorgaans drie van de tien werkende vrouwen op hun werkplek te vinden, tegen een kwart van de werkzame mannen. Op een zondag is van de vrouwelijke beroepsbevolking bijna achttien procent aan de slag, tegen een kleine veertien procent van mannen.

Dat blijkt uit cijfers over 2000 die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vrijdag 12 juli heeft gepubliceerd. Dat vrouwen meer in het weekeinde werken dan mannen blijkt ook in Europees verband.

Nederlandse ondernemers doen iets vaker dan het Europese gemiddelde een beroep op hun werknemers in het weekeinde. Op een zaterdag werkt in Europa gemiddeld 20 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen. Op zondag 9,9 procent van de mannen en 10,7 procent van de vrouwen.

Sinds 1992 is het werken op zaterdagen vrijwel stabiel gebleven. Op zondagen is het aantal mensen dat aan de slag is, wat toegenomen. Tien jaar geleden werkte nog 8,8 procent van de Europese mannen en vrouwen.

Reageer op dit artikel