nieuws

Wakker Dier bereidt offensief voor op restaurants

Horeca

Stichting Wakker Dier gaat actie voeren tegen restaurants die ganzen- of eendenleverpaté op de kaart hebben staan. De manier waarop de zogenoemde foie gras tot stand komt, is volgens de dierenvrienden ‘een van de ernstigste vormen van dierenmishandeling’.

De stichting heeft dertig restaurants in Nederland gevonden die de foie gras nog op het menu hebben staan. Die krijgen maandag een pakket met informatie en een brief met de oproep de paté niet meer aan hun klanten voor te zetten. Geven de restaurants daaraan geen gehoor, dan kunnen ze actievoerders voor de deur verwachten die de klanten wijzen op de ware herkomst van de delicatesse.

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 22.000 kilo gazen- en eendenleverpaté gegeten, voornamelijk in dure restaurants. De delicatesse komt uit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland maakt wetgeving tegen dierenmishandeling de productie ervan onmogelijk.

Eerder behaalde Wakker Dier succes met acties tegen de verkoop van foie gras bij de Makro en supermarkten van Laurus. Die haalden de paté uit de schappen.

Koninklijk Horeca Nederland vindt de aankondiging van Wakker Dier ‘zeer onfatsoenlijk’, omdat er nog een overleg met de dierenvrienden op stapel stond. Volgens directeur Claes gaat Wakker Dier veel te ver en wakkert de stichting ‘extremiteiten’ in de hand door de acties vantevoren aan te kondigen.

Reageer op dit artikel