nieuws

Woonhuis van Mahler krijgt café

Horeca

Het huis in de Tsjechische stad Jihlava waar Gustav Mahler vijftien jaar heeft gewoond, is sinds gisteren een ontmoetingscentrum. Er is niet alleen een expositieruimte en een zaal voor lezingen in gevestigd, maar ook een café en een bodega.

Mahler werd 7 juli 1860 in het dorp Kaliste bij Jihlava geboren. Hij woonde vijftien jaar in het huis in Jihlava en stierf 18 mei 1911 in Wenen. In de communistische tijd herinnerde niets in de stad aan de componist en dirigent van joodse afkomst. Nadat de communisten in 1989 het veld hadden geruimd voor een democratisch bestuur, spande een lokale groepering zich in om bekendheid aan Mahlers betekenis voor Jihlava te geven.

De gemeenteraad wees twee jaar geleden een voorstel om Mahler postuum tot ereburger te benoemen van de hand. Volgens de raad had de componist in de vijftien jaar dat hij in Jihlava woonde ‘zich niet bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de culturele ontwikkeling van de stad’.

Reageer op dit artikel