nieuws

‘Aan het strand schijnt de zon, maar niemand weet het

Horeca

Deze zomer zullen veel eigenaren van strandpaviljoens snel willen vergeten. De bezoekersaantallen vallen bar tegen, terwijl het weer aan het strand volgens de strandtenthouders toch echt niet zo slecht is.

‘Mensen laten zich teveel beïnvloeden door weersvoorspellingen’, zegt J. Kristelijn, eigenaar van paviljoen Zomerzon in Renesse. ‘Een bui duurt meestal maar een half uur. Daarna schijnt de zon weer’, zegt Kristelijn.

‘Aan de kust hebben we toch zeker zo’n vier uur per dag zonneschijn. Maar door al die verhalen over wateroverlast en de sombere weersvoorspellingen komen er veel minder mensen naar het strand.’ Volgens Kristelijn zijn er 35 procent minder bezoekers dan vorig jaar.

De afgelopen dagen heeft het erg veel geregend in Nederland. Weerbureau Meteo Consult noemde de hoeveelheid neerslag uitzonderlijk. Hier en daar viel in de nacht van maandag op dinsdag wel 50 millimeter regen, met als gevolg volgelopen kelders en straten die blank kwamen te staan. Het is wel een aantal dagen erg warm geweest, maar over het algemeen is de zomer niet echt denderend te noemen.

Op het Noorderstrand in Scheveningen schijnt dinsdagochtend het zonnetje, maar druk is het niet op het strand. Bij paviljoen Oase zitten misschien tien gasten. ‘Boven Den Haag hangen wolken, maar hier is het heerlijk weer. Normaal gesproken komen de mensen hier ontbijten, maar nu niet’ zegt de eigenaar M. van den Assem, die het paviljoen al zeventien jaar heeft.

Volgens Van den Assem betekent tegenvallend weer dat hij gewoon harder moet werken om de inkomsten op peil te houden. ‘Ik probeer te besparen op de personeelskosten, dus ik doe zo veel mogelijk zelf. Tot nu toe heb ik niet veel te klagen.’ Dat komt vooral omdat hij in tegenstelling tot andere tenten altijd open is, denkt hij.

Zijn buurman, R. de Rijke van paviljoen Soomers, heeft deze zomer wegens slecht weer al wel een aantal keer de deur op slot gehouden. ‘Van strandbezoekers moeten we het niet hebben. Wij draaien momenteel op inkomsten van georganiseerde feesten.’ De Rijke kan net aan de verplichtingen voldoen. Veel geld houdt hij niet over. ‘Tijdens de wintermaanden werk ik voor mijn oude baas.’

Strandpaviljoen De Kust aan het strand bij Bloemendaal wordt ook getroffen door lage bezoekersaantallen. De daling van het aantal bezoekers is ‘aanzienlijk’, zegt een medewerker van de tent. Soms kloppen de weersvoorspellingen volgens hem niet. ‘Aan zee is het vaak aangenaam. Maar ja, mensen houden wel rekening met de prognoses als ze hun uitjes plannen. Hier schijnt de zon vaak, maar als het regent in Noord-Brabant en iedereen wegen onder water ziet staan, komt niemand naar de kust.’

Reageer op dit artikel