nieuws

Aantal coffeeshops met 1 procent gedaald

Horeca

Het aantal geregistreerde en gedoogde softdrugs verkopende coffeeshops in Nederland is vorig jaar met 1 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In de vier grote steden was de teruggang van dit soort etablissementen 3 procent.

Dit heeft onderzoeks- en adviesbureau Intraval vastgesteld na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie. De daling is geringer dan van 1999 op 2000.

In 2001 waren er verdeeld over de 504 gemeenten 805 gedoogde coffeeshops, het jaar ervoor nog 813. Hoeveel niet geregistreerde handelaren in geestverruimende middelen er zijn, is niet bekend, maar volgens een van de onderzoekers zijn er meer niet geregistreerd dan wel.

Sommige zaken voldoen aan alle criteria, maar ook hier geldt de ‘wachtlijstproblematiek’. Veel gemeenten hebben een maximum gesteld aan het aantal coffeeshops binnen hun grenzen. Er zijn overigens 370 gemeenten die een nulbeleid voeren en geen enkele coffeeshop tolereren.

Reageer op dit artikel