nieuws

‘Recreatiebedrijven op de Veluwe bij elkaar

Horeca

De provincie Gelderland wil recreatiebedrijven op de Veluwe zoveel mogelijk bij elkaar plaatsen in de omgeving van veelbezochte toeristenplaatsen als Putten, Hoenderloo en Otterlo. Daardoor krijgen die bedrijven meer toekomstmogelijkheden, terwijl kwaliteit van de omringende natuur in het Centraal Veluws Natuurgebied (CVN) omhoog gaat.

Dat hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland dinsdag 20 augustus besloten. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de belangenorganisatie Recron en de Gelderse Milieu Federatie zijn enthousiast over het voornemen. Het is een belangrijk onderdeel van het rijksbeleid om van de Veluwe weer een aaneengesloten natuurgebied te maken.

Het zogenaamde krimp- en groeiplan voor de Veluwe kost naar schatting zo’n zestig miljoen euro. Het grootste deel van dit geld zal, zo verwacht verantwoordelijk gedeputeerde H. Boxem, uit landelijke en Europese potjes komen. Gelderland reserveert negen miljoen euro voor de uitvoering en is bereid meer geld voor te schieten om de vaart in het plan te houden.

De Veluwe is de laatste jaren minder populair als binnenlandse vakantiebestemming. Jarenlang stonden de bossen bovenaan in de top-tien, maar nu staat de Veluwe op de derde plaats. Volgens de provincie en de recreatieondernemers komt dat omdat toeristen naar de Veluwe komen voor rust en ruimte, terwijl daar door de her en der verspreid liggende campings en bungalowparken niet meer overal sprake van is. Ook zijn veel bedrijven verouderd. Het verplaatsingsplan moet de kwaliteit van zowel de bedrijven als de natuur verbeteren.

Het Centraal Veluws Natuurgebied omvat 90.000 hectare. Ruim 2200 hectare wordt in beslag genomen door recreatiebedrijven. Gelderland heeft in eerste instantie ruim vijftien solitair liggende campings op het oog die beter ruimte zouden kunnen maken voor natuur. De overheid koopt in dat geval de grond. Ondernemers kunnen kiezen voor bedrijfsbeëindiging of verplaatsing naar de toeristenplaatsen op de Veluwe. Ook is het mogelijk te verhuizen naar een ander gebied, zoals de IJsselvallei of de Randmeerkust.

De provincie kan niemand dwingen te vertrekken zolang er geen bestemmingsplanwijzigingen zijn. Maar voor veel ondernemers is verplaatsing aantrekkelijker, denkt Boxem. Door strikte natuur- en milieuwetgeving is er voor de meeste bedrijven op de Veluwe geen enkele uitbreiding of modernisering mogelijk. Die kans krijgen zij wel in de aangewezen gebieden. Boxem schat dat de helft van de ondernemers zal kiezen voor sanering en de andere helft voor uitbreiding elders. De provincie wil tot 2010 rondom het CVN een groei van honderd hectare toestaan in ruil voor het terugwinnen van honderd hectare Veluwse natuur.

Reageer op dit artikel