nieuws

Bananen met uitsterven bedreigd

Horeca

De banaan dreigt uit te sterven. Wetenschappers in het Zuid-Franse Montpellier hebben het Britse wetenschapsblad de New Scientist laten weten dat zonder grootschalig ingrijpen er over tien jaar waarschijnlijk geen eetbare bananen meer zijn.

Twee schimmelziekten, de een heet Panama en de ander Zwarte Sigatoka, roeien de banaan zoals wij die kennen en eten uit. Normaal kunnen, zoals bijvoorbeeld eerder bij aardappelziekten, resistente varianten worden gekweekt. Maar dat is nu juist het probleem bij de conventionele banaan, aldus Emile Frison van het Internationale Netwerk voor de Verbetering van Banaan en Pisang (INIBAP).

Er is evenwel hoop op een nieuwe natuurlijke banaan. Die komt uit het Centraal-Amerikaanse Honduras. Daar zijn wetenschappers bezig een banaan te kweken uit enkele zaadjes die ze in 400 ton geperste en gezeefde bananen aantroffen. Misschien wordt dat een natuurlijke soort, die tegen de schimmels is opgewassen.

Reageer op dit artikel