nieuws

Horeca-ondernemers verwelkomen hoogwater Waal

Horeca

Horecaondernemers aan de Waalkade in Nijmegen hebben het hoge water in de Waal zondag met open armen ontvangen. Hun cafés en restaurants puilden uit van de hoogwatertoeristen. ‘Wat ons betreft mag het water wel een poosje op de Waalkade blijven staan’, aldus een personeelslid van het bomvolle caf Kandinsky.

De Waal stroomde zondag in de vroege ochtend op de kade. Zondagmiddag stond het water al tientallen centimeters op de kade. De rivier klotste op de trappen die naar het verhoogde gedeelte voor de bebouwing leiden. Rijkswaterstaat verwacht dat de Waal dinsdag een hoogte van 12.61 meter boven NAP zal bereiken. Dan staan de trappen voor een groot deel onder water, maar de panden aan de kade blijven droog.

Drommen toeristen, onder wie veel Duitsers, maakten zondag een wandelingetje langs de breed uitgewaaierde rivier. Ook voor inwoners van Nijmegen is de overstromende rivier een traditioneel uitje, waarvoor op de Waalkade zelfs een speciale hoogwatersteiger met pannenkoekenrestaurant is gebouwd.

Een extra meevaller voor de horeca was de bittere kou door sneeuw in combinatie met een Noord-Oostenwind pal op de kade, die de mensen des te sneller naar binnen joeg om warme drankjes te nemen en appelpunten te eten. Vooral de restaurantboten, die alleen nog bereikbaar zijn via een noodbrug over de ondergelopen kade, konden de drukte nauwelijks aan.

Voor zover bekend heeft het hoogwatertoerisme niet tot problemen geleid. Wel moesten stadswachten van de gemeente diverse malen mensen waarschuwen voor de kracht van het water. Zo haalde een stadswacht een klein kindje op kaplaarzen van de trappen. Het jongetje mocht van zijn ouders even proberen hoeveel treden er onder water stonden. ,,Doordat het water snel stijgt staat er een enorme stroming. Als dat kind in het water valt hebt u een groot probleem, en niet met zijn natte kleren”, legde de stadswacht de verbouwereerde ouders uit.

Ook in andere plaatsen langs de grote rivieren, zoals Tiel en Deventer, zijn veel mensen naar de watermassa komen kijken. Waarschijnlijk vanwege de kou maakten de meeste hoogwatertoeristen een autotochtje in plaats van een wandeling.

Reageer op dit artikel